Zelfs als je op het juiste spoor zit, wordt je overreden als je er enkel blijft zitten.
05 september 2022 

Zelfs als je op het juiste spoor zit, wordt je overreden als je er enkel blijft zitten.

Zelfs als je op het juiste spoor zit…

De oudst bewaarde korte film dateert uit 1889. De film met de naam ‘Roundhay Garden Scene’ beslaat maar liefst 2 seconden en bestaat uit 20 frames. Een kleine 30 jaar later speelt acteur Will Rogers in de komedie ‘Laughing Bill Hyde’, zijn eerste speelfilm. Daarvoor werkte de in 1879 geboren Rogers onder andere in Argentinië en Zuid-Afrika, voordat hij terugkeerde naar de Verenigde Staten. De komiek staat bekend om zijn vele quotes. Hij nam het leven niet al te serieus en gaf tegelijkertijd aan dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven:

‘Zelfs als je op het juiste spoor zit, wordt je overreden als je er enkel blijft zitten.’

Weten wat je wilt is stap één…

Actie ondernemen is stap twee…

Weten wat je wilt

Het juiste spoor vinden vormt voor velen van ons al een uitdaging op zich. Ontdekken wat jouw bestemming is, of in ieder geval een tussenstation is vaak moeilijk. Sommige mensen weten al van kinds af aan dat ze kapper willen worden, of dat ze in hun vaders voetstappen willen treden en ook chirurg gaan worden. Zij weten al vroeg welk spoor ze moeten volgen, welk profiel ze moeten kiezen op de Middelbare School en wat de beste vervolgopleiding is.

Anderen (en naar mijn idee is deze groep in de meerderheid) heeft werkelijk geen idee wat ze willen worden als ze vijftien of zestien jaar oud zijn en moeten kiezen welke opleiding ze gaan doen. Ook kan het voelen alsof er veel druk op ligt, het is immers één van de belangrijkste keuzes die je maakt in je leven. Maar let wel; niks is onomkeerbaar. Ook foute afslagen leiden uiteindelijk tot het juiste spoor. Je weet steeds beter wat je niet wilt en leert jezelf gaandeweg steeds beter kennen. En bovendien; ik zeg wel ‘foute’ keuzes maar eigenlijk bestaat er niet zoiets als ‘foute’ keuzes. Je maakt op dat moment de keuze met de ervaringen en feiten die je dán voor handen hebt.

Uiteindelijk kom je – via omwegen of rechtstreeks – uit op het juiste spoor. Je weet wat je bestemming is, nu moet je er alleen nog zien te komen.

Actie ondernemen

Ben je na je zoektocht op het goede spoor terecht gekomen? Top! Dan is het zaak om in de trein te springen en niet zomaar – door angst, luiheid of onwetendheid – te blijven zitten op de rails. Dan krijgt de trein je geheid te pakken. Welke acties je kunt ondernemen zijn volledig afhankelijk van je bestemming. Een aantal voorbeelden:

  1. Contact opnemen met een kennis die werkt bij het bedrijf waar jij ook heel graag wilt werken;
  2. Je aanmelden voor een vakgerichte training om je verder te helpen;
  3. Een sollicitatiebrief schrijven;
  4. Op LinkedIn jouw doel kenbaar maken en vragen om hulp;
  5. Jouw presentatieskills voor de spiegel oefenen;
  6. Mij inschakelen als coach 😊;

Wat moet je vooral niet doen:

  1. Passief op social media blijven rondstruinen. Met je ogen op je smartphone gericht zie je immer die trein niet komen;
  2. Blijven hangen in negatieve gedachten als ‘ik kan dat toch niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Mocht je jezelf hierop betrappen kan het helpen een coach in te schakelen.
  3. Uit angst de trein in de tegenovergestelde richting nemen…

Bedenk dat je al heel ver bent gekomen als je op het juiste spoor zit, maar dat het je tegen kan werken als je er niks mee doet. Dus sprin

Over de schrijver
Reactie plaatsen