Lifehack: onder ogen zien dat je je leven nooit op orde gaat krijgen
25 juli 2022 

Lifehack: onder ogen zien dat je je leven nooit op orde gaat krijgen

De beste lifehack  


Soms heb je een eye opener nodig. Die had ik met het lezen van het artikel van Sanne Blauw op de Correspondent‘De beste lifehack: onder ogen zien dat je je leven nooit op orde gaat krijgen’. Tijdens het lezen kwam meteen de volgende quote in me op: ‘Life is what happens while you are busy making other plans’, van niemand minder dan John Lennon. 


Sanne Blauw noemt zichzelf productiviteitsnerd en planverslaafd. Dat heeft als grootste voordeel: efficiëntie, efficiëntie, efficiëntie. En als grootste nadeel: tussenkomst van het leven (zowel al het goede als al het slechte). Totdat het boek ‘4000 weken’ van Oliver Burkeman haar liet zien dat je toch nooit álles kunt bereiken in je leven, simpelweg omdat je leven daarvoor te kort is.  


In onze huidige (prestatie)maatschappij willen we veel, heel veel. We willen een succesvolle carrière, twee kinderen, een vrijstaand huis, een gezellig sociaal leven, sporten om fit te blijven, ook nog iets terugdoen voor de wereld en een eigen project om ons helemaal te kunnen ontplooien. Al die doelen kosten tijd. En dat terwijl er slechts 24 uur in een dag zitten, 7 dagen in een week en 52 weken in een jaar. En volgens Oliver Burkeman leven we gemiddeld ‘slechts’ 4000 weken. Om die doelen te bereiken, moet je planningen maken en vaak leidt dat ertoe dat je week volkomen dichtgetimmerd zit. Met nagenoeg geen mogelijkheden tot spontane uitjes of extra veel knuffelen met je kind dat met buikgriep en een sip gezicht op de bank zit.    


Tweespalt  

Onze sterfelijkheid zorgt voor een grote drang naar succesvolle momenten. Naar dat moment waarop jouw boek in de boekhandel ligt. Of je eindelijk die felbegeerde COO positie hebt verworven. Of definitief het patent kunt aanvragen op jouw uitvinding. En dat alles combineer je met al die andere facetten in je leven, al die andere rollen die je aanneemt. Om maar zo veel mogelijkheid uit je leven te halen.  


Tegelijkertijd zullen de we later in ons leven veelal terugkijken op de kleine momenten die je deelde met je geliefden en waarin tijd en doelen geen rol speelden. De zondagochtenden met de hele familie in het grote bed stoeien en genieten van de lach die rechtstreeks uit het hart van je kind komt. De traditie van iedere vrijdag een biertje drinken met je beste vriend op het terras, met alle zorgen op de achtergrond verdwenen.  


Momenten waarin je jezelf toestaat dat je gedachten gewoon lekker alle kanten op fladderen, even zonder die focus op waar je naartoe wilt en of het wel allemaal snel genoeg gaat, even zonder afleidende piepjes op je smartphone. Dankbaar zijn voor alles wat er is. 4000 weken 

Ik heb het boek ‘4000 weken’ nog niet gelezen (al staat het nu wel op mijn lijstje). In essentie denk ik dat het gaat om, zoals met vrijwel alles, het in balans krijgen van de weegschaal tussen doelen bereiken en genieten van het moment. 


Ja, het is zeker goed om plannen te maken én die ook tot uitvoer te brengen. Anders lukt het vaker niet dan wel om iets wat je graag wilt (of dat nu zakelijk of persoonlijk vlak is) te bereiken. Aan de andere kant; vergeet niet het stukje Carpe Diem. Vergeet niet te leven in het nu en niet om de tien minuten op de klok te kijken of je planning in de war wordt geschopt. Laat de zon op je gezicht schijnen zonder tussenkomst van je smartphone.  

 

 

3 tips om af te schakelen tijdens de vakantieperiode 


Staat jouw vakantie ook voor de deurMet het oog op loslaten en afschakelen wil ik je de volgende tips meegeven: 

  • Nee, je bent niet bereikbaar. Punt. Dus zet meldingen uit, kieper Outlook van je telefoon, gebruik eventueel de vliegtuigmodus om de verleidingen weg te houden. Vakantie is vakantie. Dat is iets wat echt weer terug moet komen in onze maatschappij. Je kunt niet 24/7/365 aanstaan.  
  • Als je weggaat met vliegtuig, caravan of wat dan ook; probeer stress buiten de deur te houden door je vertrek een paar dagen na je eerste vakantiedag te plannen. Zo kun je al afschakelen en rustig alles bij elkaar pakken en kom je uitgeruster op de plek van bestemming. Dat geldt ook voor terugkomst. Even genieten van je ‘home sweet home’ voordat je weer aan het werk gaat.   
  • Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling op vakantie? Natuurlijk kan dat heel goed zijn en veel opleveren omdat je net even een ander perspectief hebt. Maar: verlies je er niet in en laat het niet ten koste gaan van de quality time met je geliefden. 
Over de schrijver
Reactie plaatsen