Op het kruispunt van patronen behouden en doorbreken
Stel je voor: je wilt minder suiker binnen krijgen en wilt sowieso geraffineerde suiker uit je leven bannen. Maar je bent best wel een zoetekauw en regelmatig betrap je jezelf erop dat je automatisch naar dat keukenkastje loopt voor nóg een koekje. Een glas thee zonder iets erbij, dat klopt gewoon niet. Hoe doorbreek je dit patroon?
Het is de eerste van een nieuwe maand. Je bent nu écht vastbesloten om door te zetten en haalt geen nieuwe koekjes meer in huis. Ook je partner zal eraan moeten geloven omdat je anders alsnog in de verleiding komt. Bij je kop thee in de middag neem je nu een handjevol noten en als je het bekende ‘lekkere trek’ gevoel krijg, drink je een glas water. Je controleert daarmee jouw triggermomenten en je weet gewoon dat je je meteen beter in je vel zult voelen.
Alleen… dat blijkt niet zo te zijn. Je lichaam geeft juist weerstand. Je hebt hoofdpijn omdat je geen nieuwe suikerimpuls krijgt. En je voelt je moe, neerslachtig misschien zelfs. Er zijn op dat moment twee dingen die je kunt doen:
- Toegeven aan je gevoel van behoefte: naar de winkel rennen en zorgen voor dat suikershot. Van opluchting drink je er ook nog een groot glas cola bij.
- Door de zure appel heen bijten en je focussen op je lange termijn doel. Je weet dat je lichaam vraagt om suiker maar dat het dat niet vraagt omdat het goed voor je is, maar simpelweg omdat het een gewenning is.
Je staat op een kruispunt. De grote vraag is: wat doe je?
Je bent je eigen medicijn
Juidth M. Kocken omschrijft dit in haar boek ‘Je bent je eigen medicijn’ als volgt:
‘De geboorte van iets nieuws vraagt om moed en geduld. Wanneer je je kunt overgeven aan deze overgangsfase waarin je even niet weet wie je bent, niet kan zien waar je naartoe gaat en je toch innerlijk aanvoelt en weet dat wat er gebeurt goed is en goed zal zijn, ontstaat er vertrouwen, in jezelf en het leven. In het transformatieproces is er altijd groeipijn. Dat hoort onvermijdelijk bij doodgaan van het oude en geboorte van het nieuwe.’
Dokter Judith Kocken werkt als kinderarts gespecialiseerd in maagdarmproblemen. Haar dertigjarige ervaring en haar holistische kijk bieden een inzicht wat eindelijk meer geaccepteerd wordt: ‘je gezondheid begint met het kijken naar het geheel’.
In je lichaam werken alle systemen samen en als er één systeem zwakker blijkt, heeft dit effect op de rest. En dat geldt niet alleen voor het lichamelijke deel, maar ook voor het psychische – de invloeden van trauma en stress. Dit alles vormt het totale plaatje: jouw gezondheid, jouw patronen, jouw vitaliteit.
Door de zure appel heen
Je gaat erdoor heen. Door die zure appel. De eerste dagen tot de eerste week is het niet fijn. De hoofdpijn herinnert je te vaak dan je lief is aan je voornemen om geen suiker tot je te nemen. Totdat je op een dag opstaat en de lucht is geklaard. Uit het niks. Je voelt je als herboren. Je hebt energie voor tien. En nog eens een week later zit je broek een stukje losser. De wallen onder je ogen worden minder donker.
Komt dat allemaal door het stoppen met het eten van geraffineerde suikers. Deels wel. Deels is het verbonden aan andere, betere gewoonten die meer als vanzelf lijken te komen. Ineens drink je twee liter water per dag, wandel je een dagelijkse ronde door het dorp en slaap je beter.
Simplistisch gesteld? Misschien wel maar ik geloof dat het aanpakken van één slechte gewoonte een kettingreactie kan veroorzaken. Mits je eraan vasthoudt. Ik daag je uit! Iedereen heeft slechte gewoontes of patronen waar je je aan vasthoudt. Kies er één uit en ga ermee aan de slag. Laat je mij na minimaal vier weken weten wat het resultaat is?